spot_img

Odškodnění dopravní nehody s těžkým ublížením na zdraví

Stali jste se obětí dopravní nehody, při které došlo k těžkému ublížení na zdraví? Zjistěte, co můžete žádat a jak se v celé problematice lépe orientovat.

Podstatná je závažnost zranění

Pro účastníky dopravní nehody, kteří budou chtít řešit odškodnění autonehody, jsou velmi podstatné výsledky policejního šetření. Závažnost zranění přitom určuje, zda se bude na nehodu pohlížet jako na trestný čin, nebo pouze přestupek. Neméně podstatné je také stanovení toho, kterou konkrétní povinnost viník nehody porušil. 

Poškozeným lze doporučit, aby se do celého procesu šetření aktivně zapojili. Díky tomu se budou moci snadněji ujistit, že byla závažnost utrpěné újmy stanovena správně. Klíčové může být například předložení zdravotnické dokumentace či kopie o pracovní neschopnosti. 

Průběh policejního vyšetřování dopravní nehody

V případě, že při dopravní nehodě dojde k těžkému ublížení na zdraví, znamená to většinou nutnost nehodu prošetřit. Během tohoto šetření policie pověří znalce z oboru dopravy, jehož úkolem je posoudit, jaké možnosti měli účastníci k odvrácení nehody.

V rámci posudku je možné stanovit také spoluodpovědnost poškozeného za dopravní nehodu. Vzhledem k tomu se vyplatí se o výsledky znaleckého posudku aktivně zajímat. 

Jaké odškodnění lze uplatnit

Pokud dojde k těžkému ublížení na zdraví při dopravní nehodě, je možné požadovat hned několik náhrad. Předně se jedná o bolestné, případně ztížení společenského uplatnění (neboli odškodnění trvalých následků). Dále může jít o cestovné, ušlý výdělek nebo náklady léčení a péče. 

Obraťte se na právní pomoc

Pokud řešíte odškodnění po dopravní nehodě, vyplatí se jednoznačně obrátit se na specializovanou právní pomoc. V opačném případě totiž bude odškodnění výhradně v rukou pojišťovny. Při samotném výpočtu však může dojít k různým pochybením, které budou mít vliv na celkovou výši odškodnění. 

Více informací o odškodnění dopravních nehod najdete na www.odskodneninehody.cz

Get in Touch

spot_img

Další články autora

spot_img

Reklama

spot_img

Nejnovější články