spot_img

Rovnátka mohou zkomplikovat ústní hygienu, jak na ni?

Rovnátka nosí čím dál více lidí, ať už dětí či dospělých. Aby však nenapáchala více škody než užitku, měli byste při jejich nošení věnovat důkladnou péči o ústní hygienu. To platí u všech typů fixních rovnátek, která se na zuby napevno připevňují obvykle po dobu 1-2 let. Na co je potřeba si dát pozor a jak má vypadat správná péče o zuby s rovnátky?

Úskalí péče o zuby s rovnátky

Všechny typy fixních rovnátek, ať už se jedná o tradiční, lingvální nebo samoligovací rovnátka, jsou nějakým způsobem připevněny k zubům a vybaveny zámečky a drátky, které zuby rovnají. Místa mezi zámečky a drátky jsou však pro klasický kartáček obtížně přístupná a čištění zubů s rovnátky je komplikované.

V ústech proto často zůstává zubní plak, který může zapříčinit různé zdravotní problémy. Neodstraněný zubní plak časem mineralizuje a tvoří se zubní kámen. Častým problémem jsou také záněty dásní a zvyšuje se pravděpodobnost demineralizace skloviny, které může vést k tvorbě tzv. bílých skvrn a ke vzniku zubního kazu.

Po dobu, kdy podstupujete rovnání zubů pomocí rovnátek, je klíčové dbát na správnou ústní hygienu.

Každodenní ústní hygiena s rovnátky

Ústní hygieně věnujte pozornost a zuby si čistěte pečlivě. Každý den, ráno a večer těsně před spaním, čistěte zuby klasickým nebo elektrickým zubním kartáčkem. Vhodnější je používat kartáček s malou kulatou hlavicí, kterou vyčistíte okolí rovnátek. Do péče o zuby zařaďte také jednosvazkový kartáček, kterým se dostanete i na obtížně dostupná místa. Mezizubní prostory čistěte mezizubním kartáčkem nebo dentální nití.

Ústa po vyčištění vypláchněte ústní vodou LISTERINE® CLEAN & FRESH, která je vhodná také pro nositele rovnátek, dokonce i děti ve věku od 6 let, a její jemnou mátovou příchuť ocení i teenageři. Ústní voda má tu výhodu, že se jako tekutina dostane do všech míst v ústech a odstraní bakterie, které zubní kartáček nevyčistil. Obsahuje také fluorid posilující zubní sklovinu a zanechá svěží dech. Ústní vodu používejte dvakrát denně a ústa vyplachujte po dobu 30 sekund.

O zuby a rovnátka pečujte i během dne. Zuby si kartáčkem čistěte po každém jídle a poté ústa vypláchněte ústní vodou LISTERINE®, kterou seženete i v praktickém cestovní balení.

Nezapomínejte na dentální hygienu

Když nosíte rovnátka, měli byste pravidelně chodit na dentální hygienu. Ideálně hned po nasazení rovnátek, abyste se naučili zuby řádně vyčistit, a poté minimálně jednou za půl roku.

Ústní hygiena se snímatelnými rovnátky

Pokud jste zvolili variantu snímatelných nebo neviditelných rovnátek, péči o zuby máte podstatně jednodušší. Rovnátka můžete jednoduše kdykoli vyndat a zuby vyčistit. Ani tak ale nezapomínejte čistit zuby klasickým kartáčkem, pečovat o mezizubní prostory a vyplachovat ústa ústní vodou. Samotná rovnátka pravidelně čistěte, aby na nich nedocházelo k množení bakterií.

Péče o zuby s rovnátky je o trochu komplikovanější a zabere více času. Pokud však budete zuby pravidelně čistit a budete dodržovat návštěvy u zubaře a dentálního hygienisty, docílíte nejen rovných, ale také zdravých zubů.

Get in Touch

spot_img

Další články autora

spot_img

Reklama

spot_img

Nejnovější články